Biolase Epic X

Biolase Epic X spada u grupaciju diodnih lasera.

Biolase Epic X spada u grupaciju diodnih lasera.

U našoj ordinaciji koristimo dentalni laser za tri glavne indikacije koje uključuju mukogingivalnu kirurgiju, terapiju boli i izbijeljivanje zubi.

Mukogingivalna kirurgija

Gingivoplastika, produljenje krune zuba, frenulektomija, gingivni đepovi, i sl, bez krvi, bez potrebe za šivenjem, bez nekroze stanica

Terapija boli

Herpes, afte, postekstrakcijska bol, TMZ, bolovi žvačnih mišića, bol nakon postave implantata, bol nakon postave fiksnog aparata.

Izbjeljivanje zubi

Ovaj laser ima široku upotrebu u estetskoj stomatologiji. Ono što je sada aktualno je lasersko izbjeljivanje zubi, koje se radi u jednoj posjeti od 15 min.

Nema osjetljivosti nakon tretmana, te uz redovito održavanje oralne higijene, pjeskarenja i uklanjanja kamenca bjelina zubi može se održati čak i do 2 godine.

Slijedi nekoliko područja primjene:

U endodonciji se koriste posebno tanki i savitljivi nastavci koji ulaze čak i u zakrivljene kanale, i rade sterilizaciju laserskom zrakom, mnogo efikasnije nego konvencioanlnim kemijskim sredstvima. Usporedbe radi, natrij hipoklorit difundira u dentinske tubule do 0.2-0.3mm, a laserska zraka prodire do 1mm, tako da obuhvaća mnogo veću površinu. Također djeluje i periapikalno, pa smanjuje eventualne upalne procese. Kod gnojnih upalnih procesa daje izvanredne rezultate.

Gingivni džepovi do 6mm mogu se tretirati laserom po protokolu, zatvorenim pristupom. Laser radi ablaciju upalnog mekog zida džepa, praktično se sastruže jedan sloj tkiva i ujedno se sterilizira. Efekt koji nastaje nakon primjene lasera je stvaranje novog vezivnog pripoja i smanjenje džepa. Također se koristi i kod periimplantitisa, uz određeni protokol.

Osjetljivi zubni vratovi uslijed povlačenja gingive su još jedno polje gdje laser iskazuje svoju djelotvornost, tako što zatvara eksponirane dentinske kanaliće i automatski smanjuje bolnu osjetljivost. Pozitivno djeluje kod liječenja i ubrzavanja procesa zacijeljivanja afti i herpesa.

Primjenjuje se u protetici nakon brušenja zuba, umjesto konca za retrakciju gingive, laserom se napravi privremeni suklus odnosno obradi se gingiva za uzimanje preciznog otiska.

Terapija boli kao što su trigeminalna neuralgija, parestezija, TM poremaćaji, cijeljenje rana, upale i edemi vrlo se dobro liječe diodnim laserom. Kod loše funkcionalne analize i neadekvatnih protetskih nadomjestaka, često se javljaju bolovi u području žvačnih mišića i zgloba te se pristupa terapiji boli s 4.0 W kroz 10 minuta kontinuiranog tretmana (CW) pri čemu treba paziti na dovoljnu udaljenost od kože, za svijetlije tipove kože na udaljenosti od 1cm – 3 cm za tamniju kožu, zbog povećane apsorpcije laserskog svjetla i većeg broja melanina kod tamnije kože. Tretman se izvodi 2-4 puta tjedno tijekom 3 tjedna gdje se u 6 do 12 tretmana tretira bolno područje ovisno o pacijentovom stanju i poboljšanju. Kod svakog tretmana obavezna je zaštita očiju s posebnim naočalima kako za medicinsko osoblje tako i za pacijenta.