Usprkos tome što većina ljudi ne može zamisliti život bez slatkiša, znanstvena istraživanja pokazuju da osim što daje dobar ukus, šećer zapravo nije potreban ljudskom organizmu. Torte, čokolade, slatki napitci… može li itko odoliti? Američki specijalizirani portal Veglov preporučuje da se ipak suzdržimo navodeći pritom sljedeće razloge:
1.Šećer nije hrana – to su čiste kalorije malo hranjive i zapravo čine da vaše tijelo crpi vitamine iz drugih organa.
2.Šećer deblja – pun je kalorija koje stvaraju masne naslage
3.Šećer vas čini nervoznim – postoji veza između viška šećera i poremećaja kao što su anksioznost, despresija i šizofrenija, zbog velikog novoa inzulina i adrenalina
4.Šećer izaziva dijabetes, srčana i bubrežna oboljenja – višak šećera može poremetiti normalno funkcioniranje gušterače
5.Šećer uništava zubnu caklinu – povečavajući broj bakterija u vašim ustima, šećer uništava zubnu caklinu
6.Šećer uništava imunološki sustav – sprječava tijelo da počne obranu od bolesti
7.Šećer stvara bore – visoki unos šećera uništava kolagen
Umjesto šećera radije konzumirajte prirodne šećere kao što je med. Nažalost, tržište je preplavljeno lažnim medom, koji se zapravo sastoji od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Kako ćete otkriti da li je med pravi? Vrhunski pčelari otkrivaju vrlo jednostavne metode za otkrivanje ovih prijevara.
1.Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca – ako se prsti lijepe, znači da med sadrži šećer ili neka druga umjetna sladila. Prirodni med nije ljepljiv.
2.Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu trebat će dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.
3.Napunite čašu vodom i dodajte žlicu meda. Prirodni med past će na dno i ostati kompaktan dok će umjetni odmah početi s otapanjem.
4.Namažite med na komad kruha. Prirodni med će stvrdnuti kruh za nekoliko minuta dok će ga umjetni navlažiti zbog vode koju sadrži.
5.Prije nego progutate pravi med osjetit ćete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju umjetni med.
6.Pravi med će s vremenom kristalizirati dok će umjetni ostati gladak bez obzira na to koliko dugo se čuva.
7.Vrh šibice umočite u med i pokušajte je zapaliti. Prirodni med neće ometati proces gorenja, za razliku od umjetnog koji hoće jer sadrži vodu.
Časopis Smile
Upiši se preko HZZO-a i ostvari povoljnije uvjete! |